De leemkachel

Leemkachel is een verzamelnaam voor kachels die worden afgewerkt met leem en de hele dag warmte afgeven alsof er een stukje van de zon in je huis staat. Met dit soort kachels hou je tot 95% van de energie die in het hout zit ook werkelijk binnenshuis.

Leemkachel organisch

De kern van de kachel is de Grundofen. Dit is een stookruimte waarin de verbrandingslucht niet via een rooster in de bodem wordt toegevoerd, maar via de voor-, zij- en achterkant van de stookruimte. Op deze manier is overal in de stookruimte voldoende zuurstof aanwezig en de aslaag op de bodem zorgt voor nog hogere verbrandingstemperaturen en daarmee een schone verbranding.

Na de stookruimte worden de hete rookgassen door een labyrint van gemetselde vuurvaste steen gevoerd. Hier wordt de warmte uit de rookgassen onttrokken. Dit labyrint wordt ook wel de accumulatiemassa genoemd en bepaalt mede het hoge rendement van dit soort kachels.

Om de stookruimte en accumulatiemassa heen wordt een mantel opgemetseld van leemstenen. Deze mantel absorbeert de warmte uit de kern en geeft die langzaam af aan zijn omgeving. Hoe snel dit gebeurt is afhankelijk van de dikte en dichtheid van de ommanteling en wordt afgestemd op de situatie waarin de kachel zich bevindt.

De leemstenen hebben nog een andere functie: leem is antistatisch en vochtregulerend wat goed is voor het binnenklimaat in jouw huis

De vorm van de kachel is aan jou: smal en hoog, vrijstaand, breed, laag, met warme bank, oven of knuffelmuur.  Het groene vuur bouwt de kachel die jij wenst; geen confectie, maar maatwerk!