Ambacht en high-tec

De techniek van warmteaccumulatie is al duizenden jaren oud en het bouwen van deze kachels is een ambacht.

Dat betekent echter niet dat de accumulerende kachel door de tijd heen geen ontwikkeling heeft doorgemaakt. Zeker in de afgelopen decennia is er veel gedaan om kachels zo schoon en efficiënt mogelijk te laten branden.

Accumulatiemassa

Er zijn materialen ontwikkeld die de warmte nóg beter absorberen en nóg meer warmte kunnen opslaan. Zoals het Ortner KMS (Keramik Modul Speicher) systeem dat door een combinatie van een hoge dichtheid (2600 kg/m3) en superieure warmtegeleiding perfect de warmte uit de rookgassen haalt, en opslaat. Het modulaire systeem maakt allerlei vormen mogelijk en door middel van computerberekeningen wordt een Ortner KMS systeem exact op de stookruimte en jouw situatie afgestemd.

Elektronische luchtregeling

De Ortner Abbrandsteuerung (ABS) zorgt ervoor dat de luchttoevoer tijdens het stookproces perfect geregeld wordt.  Aan de hand van het verloop van het stookproces berekent de Ortner ABS exact het juiste moment om de luchttoevoer af te sluiten. Dit  garandeert de beste verbranding, voorkomt dat er warmte verloren gaat én verhoogt het gebruikscomfort van jouw kachel.

Ben je geïnteresseerd in het verloop van het stookproces? De Ortner ABS geeft het verloop hiervan weer via een LED of een display. Beide varianten kunnen ook gecombineerd worden met een WiFi module zodat je via een app op je telefoon het temperatuur- en stookverloop kan monitoren.

Water en vuur

Er kan ook een koppeling worden gemaakt tussen de kachel en CV installatie door middel van collectoren die in de wanden van de leemkachel worden geplaatst. Tot 70% van het kachelvermogen kan op deze manier naar bijvoorbeeld een buffervat of vloerverwarming worden geleid.

Collectoren van Het Groene Vuur zijn een mooie aanvulling voor een zonnewarmtesysteem; als in de herfst en winter de zon minder energie oplevert, dan vullen de collectoren in jouw massakachel dit tekort aan. Uiteraard afhankelijk van jouw warmtebehoefte en het vermogen de kachel.

Omdat de collectoren niet met vuur of rookgassen in aanraking komen zijn ze volledig onderhoudsvrij, uitermate bedrijfszeker en veilig.  

De collectoren worden in de werkplaats van Het Groene Vuur voor iedere massakachel op maat gemaakt en tijdens de bouw van de kachel ingebouwd. Ze kunnen ook los op maat worden besteld.

 

Ben jij geïnteresseerd in een leemkachel of wil je weten hoe je een leemkachel kan inpassen in jouw woning of ontwerp? Neem gerust contact op.